Gedienstig gegoochel met nieuwe media

Van de rooksignalen in Noord-Amerika via de telegraaf naar het internettijdperk waar wij ons nu in bevinden. Dat de wereld door het gebruik van technologie alsmaar kleiner wordt, om maar eens een populair adagium te gebruiken, is een feit. Maar hoe langer de internet revolutie voortduurt hoe meer het erop lijkt dat de intermenselijke digitale communicatie het contact tussen mensen afvlakt en minder persoonlijk maakt. Vrienden op Facebook kun je niet aanraken en ze plaatsen om de haverklap berichten waarin altijd gefeest wordt, men op een te gekke locatie is of net een fantastisch film/ tentoonstelling of happening meemaakt. Twee jaar geleden maakte Sarah Mathilde Domogala met ‘Alles wat we wilden’ hierover een mooie documentaire waarin naar voren komt wat voor impact deze nieuwe ‘genetwerkte cultuur’ op dertigers in de grote stad heeft.

Het in mei 2011 geopende Haus für elektronische
Künste in Basel heeft het tot haar missie gemaakt nieuwe media kunst de ruimte te geven, te onderzoeken en te archiveren. De primaire focus van Das Haus is het presenteren en bevorderen van hedendaagse kunst die gebruik maakt van en gericht is op nieuwe media en technologie. De getoonde projecten en werken dagen de toeschouwer uit om na te denken over de sociale, economische en politieke invloed van nieuwe media op ons dagelijks leven.

Tijdens mijn laatste bezoek was de tentoonstelling Gateways, art and networked culture te zien. De getoonde werken deden het motto van het museum zeker eer aan. Het werk van Andreja Kulunčić is een online enquête met daarop een vragenlijst die de vraag moet beantwoorden of wij onze sociale normen en waarden met anderen willen delen. Vragen als: accepteert u een ex gedetineerde als buurman en mogen homostellen kinderen adopteren leiden tot een bepaald profiel. De bezoeker krijgt hierna een apparaat met daarin zijn of haar profiel en loopt daarmee door de tentoonstellingsruimte. Het toestel geeft tijdens het bezoek boodschappen door die gekoppeld zijn aan de profielen van anderen in het pand, bijvoorbeeld: U bent op het moment de meest tolerante bezoeker ten aanzien van homoseksuelen.

Verschenen in De Nieuwe #27

Leave a Reply