Eject: HKU Eindexamenexpositie 2010

In de week dat in de provincie de borden ‘let op onze kinderen, de
scholen zijn weer begonnen’ langs de B-wegen werden geplant en in
centra van universiteitssteden onze toekomstige topmanagers en directeuren in vreemde uitdossingen en in beschonken toestand werden ontgroend, kon men een bezoek brengen aan EJECT 2010. Op het door de Faculteit Kunst, Media & Technologie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht georganiseerde festival was een overzicht van werken te zien van studenten
die dit jaar aan aan de HKU zijn afgestudeerd.

Bij aankomst op het festivalterrein klonk het applaus vanuit een tent na het
praatje van een der professoren. Het was makkelijk te zien wie de bezoekers
waren en wie de afgestudeerden: witte smoeltjes die vol verwachting genoten
van hun moment, de trotse familie die zich ietwat ongemakkelijk bewoog tussen alle werken. Interessant ook om te zien hoe een familie reageert op een tekenfilm waarin een man in een rolstoel een hoer cadeau krijgt voor zijn verjaardag nadat hij aan tafel bedroefd en een tikkeltje jaloers naar zijn genodigden heeft gekeken die een partner bij zich hebben. Getekend in een mooie stijl met overtuigende karakters, is deze film, ‘Feestnummer’ van Danne Bakker, een lust voor het oog.
De HKU herbergt ook een afdeling Game design and development. Deze afdeling richt zich vooral op het onderzoek en het ontwikkelen van innovatieve mogelijkheden binnen de wereld van computergames. Er waren dan ook verschillende computergames te zien die de studenten als eindexamenproject hadden gemaakt.

Serious gaming
Het is belangrijk voor een land als Nederland dat de HKU een opleiding als
Game design and development herbergt omdat computergames zich steeds meer nestelen in het dagelijks leven. In de game-industrie gaan niet alleen meer miljoenen om dan in Hollywood, het is een taal geworden waarin je een bepaalde doelgroep kan aanspreken, wat bijvoorbeeld gebeurt met ‘Serious gaming. Dat zijn games die gemaakt zijn om mensen iets te leren of om problemen beter te begrijpen. Ook bijvoorbeeld games om ouderen meer te laten bewegen zijn in opkomst en Nederland heeft, mede door opleidingen die bijvoorbeeld de HKU aanbiedt, al een aantal mooie producties en bedrijven voortgebracht die internationale faam genieten. De geschiedenis leert ons dat technologische ontwikkelingen de mensheid niet altijd ten goede komen, iets dat Bas van Oerle op een bijzondere manier heeft uitgebeeld in zijn werk ‘panoptICONS’. Hij plaatste in het centrum van Utrecht een aantal kooien met vogels die in plaats van een kop een camera op hun nek hadden staan. Zij voeden zich op drukke plekken van de stad met de aanwezigheid van de bewoners en bezoekers, net zoals de vele beveiligingscamera’s zich voeden met onze privacy.
Daarnaast was er ook ruimte voor film. Katie Bogdanska deelde een beeldscherm met Chantal Faerber in een kleine ruimte waar een gezellige bank was neergezet. De film ‘Buddy’ van Bogdanska vertelt het verhaal van een oma die een grote pop breidt omdat haar dochter en haar kleinkind weer eens niet komen opdagen op een afspraak. De gebreide pop komt tot leven en viert met de oma haar verjaardag. Een film met een ontroerend einde. Faerber maakte de korte film ‘Mr. Handsome’ waarin een sukkel op een kantoor door een getekend fictief personage onder handen wordt genomen zodat hij wat meer succes heeft bij de vrouwelijke collega’s. Licht vermaak op een prettige manier waardoor je vrolijk verder gaat naar het volgende afstudeerproject.

Na een in een paar uur veel werken te hebben gezien en enkele studenten te
hebben gesproken ben ik ervan overtuigd dat naast het bezoeken van de jaarlijkse eindexamenexposities van de kunstacademies, ook een bezoek aan
EJECT een interessante en verfrissende aanvulling is.

Verschenen in De Nieuwe #23

Leave a Reply