Tweedehands games en hun invloed op de game-industrie

Met de komst van het Cerberus network voor Mass Effect 2 is de discussie over tweedehands games weer eens opgelaaid. Wij spraken een aantal betrokkenen om te horen hoe deze discussie leeft onder de verkopers van games en de game-uitgevers.

Wij spraken Game Over? over de kwestie, een winkel in Amsterdam die zich in de laatste acht jaar heeft gespecialiseerd in de verkoop van tweedehands games. Future Zone in Rotterdam is een gamewinkel die juist geen tweedehands verkoopt. Daarbij spraken wij Bas Meijer, CRM Manager bij EA Benelux, Folkert Langeveld, marketing manager bij Sony Nederland en Bart Panman, algemeen woordvoerder bij Sony Nederland.

Tweedehands games als bedreiging

Een veelgehoorde klacht van game-uitgevers is dat de verkoop van tweedehands games een bedreiging vormt voor de markt van nieuwe games. De uitgevers die wij spraken, gaven aan dat dit wat genuanceerder ligt. Zo geeft Sony aan dat ze de verkoop van tweedehands games niet direct als een bedreiging zien voor de game-industrie.

“Het is echter wel zo dat de verkoop van tweedehands games er toe zou kunnen leiden dat ontwikkelaars minder inkomsten krijgen van hun games. Dit kan weer als gevolg hebben dat er minder geld is om nieuwe games te ontwikkelen en deze bij de consument te brengen. Het is mogelijk dat op termijn er een merkbaar effect voor de consument zal ontstaan, te weten minder nieuwe releases”, aldus Sony.

De consument wordt kritischer

EA zet dat kracht bij en voegt daaraan toe dat vooral de ontwikkelaars van ‘kleine games’ last hebben van de verkoop van tweedehands games. Consumenten zijn volgens hen tijdens een recessie kritischer en grijpen daardoor sneller naar goedkopere alternatieven. “Op deze wijze hebben tweedehands games, net als piraterij overigens, dus een negatief effect op de veelzijdigheid van het games aanbod”, aldus Bas Meijer.

Bij Sony denken ze dat de invloed van de verkoop van tweedehands games beperkt is. De terugloop qua gameverkopen heeft zeker te maken met de huidige recessie, maar is ook afhankelijk van de titels die verschijnen (zoals bijvoorbeeld Gran Turismo of GTA). EA haakt hier op in door te verklaren dat zogenaamde hitgames meer verkopen dan de niche titels. “Het afgelopen jaar zagen we een duidelijke trend waarbij de hitgames meer verkochten en de kleine titels minder”, zo geeft Bas Meijer aan.

Zowel Game Over? als Future Zone denken dat gamers sowieso altijd nieuwe titels zullen kopen. Future Zone voegt daaraan toe: “Voor cadeaus is het ook niet ideaal om een tweedehands game te geven. Wel heeft het als voordeel dat spellen die niet meer in omloop zijn zo wel beschikbaar kunnen blijven voor de liefhebbers.” Game Over? geeft daarbij aan dat sinds de recessie games een stuk sneller worden ingeleverd dan normaal.

Het Cerberus network

Als we kijken naar de vele discussies op het internet, dan kunnen we toch wel stellen dat er veel te doen is over het Cerberus network van EA. Wanneer je Mass Effect 2 aanschaft, dan krijg je een code waarmee je gratis downloadbare content kunt verkrijgen, maar ook betaalde content kunt downloaden. Aangezien deze code eenmalig werkt, zal je €15 euro moeten betalen om gebruik te maken van de download-service wanneer je de game tweedehands koopt.

Volgens de uitgever zelf wordt het Cerberus network op dit moment dan ook veel aangehaald als voorbeeld van hoe zij toch aan tweedehands games kunnen verdienen. Dat is volgens hen echter maar de helft van het verhaal. “DLC trajecten (zoals het Cerberus network in Mass Effect 2) kunnen ook als een loyaliteitsinstrument naar gamers worden ingezet. Niet voor niets is er gratis DLC op het Cerberus network beschikbaar voor klanten die een authentieke en nieuwe game hebben gekocht. Hiermee beloon je gamers die bereid zijn om vanaf de eerste dag je game te kopen. Een ander voorbeeld hiervan was de gratis DLC in het ‘year of paradise traject’ in Burnout Paradise”, laat Bas Meijer weten.

Extra’s niet belangrijk?

Game Over? en Future Zone begrijpen de beweegredenen van EA wel. Bij Future Zone denken ze dat gamers er in het begin wel aan moeten wennen en dat ze momenteel sowieso nog games met een andere insteek aanschaffen. “Gamers gaan vooral voor een bekende game en zullen de extra’s vaak niet eens oppikken”, aldus Future Zone.

Peter Molyneux liet ons laatst weten dat de toekomst volgens hem niet ligt bij games in een hoesje (ook al zegt 75% van de gamers nu dat liever wel te doen). Je kunt volgens hem het beste het eerste level van een game gratis weggeven en dan per level laten betalen, allemaal downloadbare content dus. Als dit de ontwikkeling is, dan zal dit zeker een grote klap zijn voor de tweedehands markt.

De evolutie van games aanbieden

Bij EA zijn ze het met Molyneux eens dat de toekomst van de games in het Direct 2 Consumer-traject ligt en dat op termijn het doosje een steeds beperktere rol zal gaan spelen. “We zien dit al bij muziek en film, er is geen reden waarom dit niet voor games zou gelden. Ik deel echter zijn mening over het afzonderlijk aanbieden van levels niet. Vergelijk het met films en tv-series. Net zoals de tv-series niet de film hebben vervangen zal betaalde DLC niet een volledige game vervangen, simpelweg omdat de ervaring en de intentie van het gebruik anders is. Ik zie persoonlijk de evolutie die Molyneux beschrijft zich meer toespitsen op platformen als gameportals, Xbox Arcade en social networks zoals Facebook, waarbij mensen (net als met tv) meer ‘even snel’ een game willen spelen”, aldus Bas Meijer.

Ook bij Sony denken ze dat er in de toekomst meer verschillende businessmodellen zullen zijn voor het op de markt brengen van een game. Deze vormen kunnen perfect naast elkaar bestaan, waarbij de wensen van de consument het zwaarst zullen wegen bij het slagen van een nieuwe vorm. “De wensen van de consument staan aan de basis. Zolang gamers nog graag een doosje in de kast hebben staan, zal de industrie dit ondersteunen en dat zal nog lang het geval zijn denken wij”, aldus Sony.

Game Over? geeft daarbij aan dat opvallend genoeg de jongere generatie bijzonder geïnteresseerd is in het kopen van games met een hoesje. “Ik zie dat vooral jonge kids het gaaf vinden om te gaan verzamelen, als ze iets ouder worden en een vriendinnetje krijgen dan ligt het te stoffen en leveren ze alles weer in”, aldus Game Over? Op zo’n moment komt vaak de hele collectie weer bij Game Over? terug om aan een nieuwe derde- of vierdehands levenscyclus te beginnen.

Het lijkt er dus op dat er voorlopig nog wel een vorm van tweedehands gameverkoop zal blijven bestaan. Naarmate de huidige media zich ontwikkelt, zullen er ook andere en nieuwere consumentengroepen ontstaan. De game-uitgevers zijn zich daar natuurlijk ook bewust van en spelen hier op in, zo ook Sony: “Wij kijken naar alle mogelijke manieren om games en additionele content aan de consument aan te bieden.” Dat klinkt ons als toekomstmuziek in de oren.

(eerder verschenen op Gamez.nl)

Leave a Reply