Recensie MAG (Playstation 3)

Het is het jaar 2025 en de shadow wars zijn gaande tussen drie private militaire ondernemingen. In 2024 werd de wereldvrede gesloten, maar de private legers waren toch net iets te inhalig om zich netjes te blijven gedragen en pakten al snel ook de wapens op om van elkaar opdrachten af te snoepen.

Door het creëren van de shadow wars wilde ontwikkelaar Zipper Interactive een MMOFPS ontwikkelen waarin alle handelingen betekenis hebben en daarnaast ook impact op het spel als geheel. Hier lijken ze op een bepaald niveau zeker in geslaagd, aangezien gaandeweg de spelers die op daken blijven liggen om als sniper punten te verzamelen of die kiezen geen headset te dragen tijdens het spelen steeds vaker worden gezien als outcasts en soms zelf het spel worden uitgekickt. Als je als individuele huurling besluit ruggensteun te geven, een tank te repareren of als squad leader een brug laat bombarderen zodat de rest door kan breken, heb je als eenling een belangrijke functie in het geheel en het slagen van de missie.

Tijdens het spelen van de beta-versie van de multiplayer-shooter werd al duidelijk welke spelers al eerder MMOFPS hadden gespeeld, niet alleen omdat veel van hen een headset hadden aangesloten, maar ook omdat je op het slagveld zag dat sommige gamers precies wisten waar ze mee bezig waren en anderen geen idee hadden hoe ze moesten beginnen. Door de verschillende missies en leiderschapniveaus is MAG ook niet een game waar je makkelijk instapt. Wij merkten in de uiteindelijke versie ook gelijk dat medespelers met meer FPS-ervaring een stapje voor hebben op de ‘groentjes’.

Verschillende speelmogelijkheden

Er zijn in MAG een aantal verschillende speelmogelijkheden aanwezig, te weten Aquisition, Domination, Sabotage en een modus waarin je tegen elkaar speelt, een soort training met rubber kogels. Een story mode ontbreekt echter net zo min als een training zoals je die bijvoorbeeld in de Call of Duty-games hebt. Het credo is dus vooral ‘al doende leert men’ in het begin.

Als je na een aantal uren spelen level 15 hebt bereikt door het scoren van experience points kun je squad leader worden. Op dat moment ga je ook leadership points verzamelen en kun je doorgroeien naar platoon leader en uiteindelijk naar officer in charge (OiC).

De aangewezen taken uitvoeren en in de buurt blijven van de leaders heeft vele voordelen voor de squad members. Zo gaan ze sneller lopen, beter helen en meer punten verzamelen. Een leader geeft niet alleen aan welke onderdelen te beschermen of aan te vallen (bijvoorbeeld bunkers, watertorens en afweergeschut), ze kunnen ook luchtsteun aanvragen of een helikopter regelen die hen oppikt. De teamgenoten die zich aan de door de leaders aangegeven doelen houden, verdienen ook meer punten.

Kiezen van uitrusting

Naast het verschil tussen soldaten en leaders is ook het uitkiezen van je uitrusting een belangrijk aspect van de manier waarop je als huurling kiest voor een bepaalde functie in de game. Er zijn verschillende rangen die worden toegekend naar aanleiding van de wapens die je besluit te kopen met je experience points.

Zo kun je ervoor kiezen om je vooral in vuurgevechten te storten door middel van een sterke assault outfit, maar je kunt ook je punten besteden aan materiaal om teamleden, apparaten en voertuigen in het veld te repareren. Hou je meer van het zwaardere werk? Shop een uitrusting bij elkaar met mijnen, handgranaten, zware machinegeweren en bazooka’s en blaas tanks van de weg of schiet helikopters uit de lucht voor het verzamelen van nog meer punten.

Ook als sniper of commando kun je aan de bak. Snipers kunnen steeds upgraden naar meer accurate wapens over langere afstanden terwijl de commando’s apparatuur kunnen meedragen waarmee vijanden op de kaart eerder te zien zijn of simpelweg een snellere en stillere messentrekker worden. Alle gear is te verkrijgen in de zogenaamde skill tree, van atletisch vermogen tot antitankmijnen, van demper tot granaatwerper.

Kledingkast uitbreiden

Natuurlijk loop je niet in je onderbroek over het slagveld (zoals de Rockstar zombies in GTA IV). Kon je in de beta-versie nog kiezen uit een grote reeks outfits, helmen, gezichtsbeschermers en brillen, nu moet je stijgen in level om je kledingkast uit te kunnen breiden. Je begint sowieso met drie verschillende beschermende vesten, van licht tot zwaar. Aangezien het meenemen van attributen ook aan punten verbonden is (maximaal 3400) en de zwaarste bescherming meer punten kost, moet je dus iedere keer goed nadenken over wat je aantrekt en meeneemt. Gelukkig zijn er vijf verschillende outfits die je kunt instellen en waartussen je kunt wisselen nadat je bent kapotgeschoten, voordat je weer respawnt.

Tactisch spelen

Dat respawnen kan soms even duren, aangezien je dit meestal weer doet als squad of met een aantal leden van je squad. In sommige levels begon ons dit een beetje te vervelen, net als de afstand die je moet afleggen om naar een objective te lopen. Aan de andere kant: dan moet je maar in leven blijven en meer tactisch spelen, niet als een idioot een weg in rennen of zonder te kijken een trap oplopen.

Pas in de Domination-modus wordt er 128 tegen 128 gespeeld, de andere opties zijn met minder spelers. Eigenlijk is het gebruik van een headset een vereiste om alles uit het spel te halen. De leaders kunnen zo met de squads communiceren en onderling. Handig om te weten dat er hulp onderweg is, een precisiebombardement aankomt of dat er ergens een sniper ligt te wachten. Leuk detail is dat je als je aan het doodbloeden bent van alles naar je tegenstander kunt schreeuwen die langs je loopt. Hij hoort dat dan ook en gaat zich misschien zelfs wel schuldig voelen of uitkijken dat je hem niet terugpakt.

In tegenstelling tot Call of Duty is bij MAG het punten verdienen ter eigen glorie minder belangrijk. Ja, je kunt zo een hoop lintjes verdienen, maar uiteindelijk gaat het echt om een teamoverwinning. De spelers die nu nog in MAG met een groot ego rondlopen zullen (hopelijk) terugkeren naar de multiplayer van Call of Duty of gaandeweg begrijpen dat ze deze game net iets anders moeten spelen om er meer plezier uit te halen.

De graphics van Mag vinden we, vooral met het oog op de massale actie, zeker goed. Er zijn nog geen momenten geweest waarop we dachten: dit is in Killzone 2 of Call of Duty beter of vloeiender. De framerate blijft gewoon dik in orde en tijdens een massaal vuurgevecht waarboven helikopters cirkelen en waar tanks door heen rijden werden we geen moment gestoord door enige vorm van lag.

MAG is een geslaagde MMOFPS waarin tactische gameplay en teamwork erg belangrijk is. Daarbij blijkt het spelen met veel man op de PS3 prima te werken. Mocht je dus in een echt grote omgeving willen spelen, van teamwork houden en naast het knallen ook eens de mecanicien of hospik willen uithangen, haal MAG dan zeker in huis. Heb je nog geen headset, dan is het zeker aan te raden er eentje aan te schaffen.

(eerder verschenen op Gamez.nl)


Leave a Reply