Artikel Antiquarian Bookfair New York

De echte boekenliefhebber kijkt alweer reikhalzend uit naar de Boekenbeurs in Antwerpen, die van 31 oktober tot en met 11 november te bezoeken is. Het is echter ook interessant om te kijken naar boekenbeurzen buiten Nederland en Vlaanderen. Zo bezocht Philip Fokker dit voorjaar de New York Antiquarian Book Fair – een geheel andere gelegenheid, waarbij geld moet rollen. Hier zijn verslag.
Aan Park Avenue, waar de bankgebouwen en accountancy-kantoren vanaf Grand Central Station de boventoon voeren, vind je op nummer 643 The Park Avenue Armory. Een imposant gebouw waar jaarlijks de plaatselijke boekenbeurs voor antiquariaten wordt gehouden.

Schatkamer voor boekliefhebbers

Bij de eerste stand wordt meteen duidelijk wat voor beurs de New York Antiquarian Book Fair is: schetsboeken van Picasso en Miro bij Sims Reed Ltd. voor een slordige $97.500,- Een catalogus van Yves Klein uit 1961: $30.000,- Iets verderop bij Aleph-Bet Books Inc. een gesigneerd exemplaar van Le Petit Prince voor $20.000,- In deze stal verder een zeer mooie collectie oude kinderboeken met, toegegeven, ook een aantal titels onder de $2.000,-

Jeff Hirsch uit Illinois heeft drie simpele boekenkasten ingericht met alleen maar eerste drukken en gesigneerde romans, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Veel Engelstalige klassiekers, zoals titels van John Irving, William Burroughs en Philip Roth.

Alle tweehonderd stands zijn goed verlicht en net als bij hedendaagse boekenbeurzen hebben sommige handelaren een of twee stands gereserveerd. Het mooiste om te zien zijn de specialisten, zoals bijvoorbeeld Productive Arts uit Ohio met Russische boeken waarvan de cyrillische titels een kleurrijk en mysterieus pallet vormen in de stellingen.

Nederlandse inbreng

Ik spreek Laurens R. Hesselink van Antiquariaat Forum, een van de vier Nederlandse stands op de beurs. Hij vertelt mij dat de opening op donderdag een succes was, ook qua verkoop. De openingen van de voorgaande jaren werden iets minder bezocht maar gisteren was het erg druk.

Volgens Hesselink is deze beurs (Forum staat er al sinds de jaren ’80) de belangrijkste ter wereld, belangrijker dan die in Californië, Londen of Amsterdam. Verzamelaars en handelaren schuifelen hier door elkaar, tijdens mijn gesprek in de mooie stand van Forum wandelt er een heerschap binnen die een van de boeken van de schappen pakt en begint te bladeren. Hesselink vertelt dat men meestal eerst vraagt of een titel mag worden ingekeken, maar deze klant is een oude bekende, een verzamelaar, en mag dus zijn gang gaan.

Ook Frederik Muller van Frederik Muller Rare Books en zijn vrouw, die al een jaar of acht een stand hebben hier – en in Hong Kong, Californië en Londen – zeggen dat de openingsdag beter was dan de voorgaande jaren. De heer Muller vertelt verder dat het leuke aan de Verenigde Staten is dat iemand de winkel in kan lopen die je nooit eerder hebt gezien en zomaar een boek (Mullers prijzen lopen in de tienduizenden euro’s) aanschaft. Vol bewondering vertelt hij verder dat tijdens de opbouw in twee dagen de hal (de Armory werd eind 1800 gebouwd als herenclub én kazerne) wordt omgetoverd in een mooie beursruimte. Als ik met het vriendelijke echtpaar sta te praten krijgen wij gezelschap van een heer die de boeken- en kaartenverzameling van de universiteit van Massachusetts blijkt te beheren. Muller geeft hem een kleine rondleiding door de stand. De professor is van sommige exemplaren onder de indruk, van een van de boeken is bijvoorbeeld nog geen enkel exemplaar in de VS aanwezig. De Mullers hebben goede contacten in Spanje en veel van hun handel (scheepvaart en cartografie) komt daar vandaan. Vooral uit particulier bezit van de kinderen van verzamelaars die niet meer geïnteresseerd zijn in de verzameling van hun ouders. Op dit moment komt er door de vergrijzing op die manier weer veel op de markt.

In de rij voor de garderobe vang ik het volgende gesprek op tussen twee tachtigjarigen. Een dame zegt: ‘I tried not to spend any money, I gave it all to uncle Sam last month’. Waarop een man antwoordt: ‘Ah, come on, spend some money, I just did some damage too’. Geld moet volgens het bekende spreekwoord rollen en op sommige plekken gebeurt dat ook zeker nog. Zo kosten de stands  tussen de $6.000,- en $12.000,-. De plek die een standhouder krijgt toegewezen wordt bepaald door een loterij. De gemiddelde boekprijzen op de beurs zijn ook niet mals. Maar als liefhebber van exclusieve boeken moet je de beurs (in 2014 van 3 tot en met 6 april) zeker in uw agenda zetten, want zelfs met de hand op de knip is een bezoek een bijzondere belevenis.

Klik hier om het artikel op boekenkrant.com te lezen.