Slow communication, Stefan Agamanolis en het digitale onthaasten

Stefan Agamanolis is ontwikkelingshoofd bij het bedrijf Distance lab, een instituut dat zich richt op onderzoek naar het overwinnen van de nadelen die ontstaan door afstand tussen mensen. Behalve praktische oplossingen proberen zij in hun onderzoek ook een resultaat te bereiken door technologie, kunst en design bij elkaar te brengen. Agamanolis heeft het in het begin van zijn lezing over het duel dat met afstand moet worden aangegaan en vergelijkt de mobiele telefoon met fast food: het klaart de klus en is voor veel mensen beschikbaar. Maar zoals velen van ons weten is slow food een stuk gezonder voor lichaam en geest, ook al moet er iets meer moeite gedaan worden om het uiteindelijk op tafel te krijgen. Na deze introductie stelt hij de toehoorders dan ook de vraag: ‘Hoe zou slow communication er dan uit moeten zien?’
Antwoord: deze vorm van communicatie zou vooral vrij moeten zijn van afleidingen van buitenaf. Met dit standpunt in gedachten ontwikkelde Distance lab in 2004 de Isophone, een telefooncel voor onder water.
De twee ‘onderwaterbellers’ (één in Dublin, de ander in Washington) bevinden zich in een zwembad dat op lichaamstemperatuur is gebracht. Hierdoor hebben zij geen besef meer van de ruimte om zich heen, wat resulteert in een terug-naar-de-baarmoeder-ervaring. Een helm met daarin de telefoonverbinding en drie drijvers aan de buitenkant houden de beller met het hoofd boven water en zorgen ervoor dat deze blijft drijven.
Volgens Agamanolis is het type communicatiemiddel dat wordt gebruikt zeer bepalend voor het type conversatie dat ontstaat. Verliefdheid is een gemoedstoestand waarbij tijdens de communicatie niet alleen het verbale maar ook het fysieke aspect zeer belangrijk is voor het tot stand laten komen van een goede verhouding. De intimiteit tussen twee mensen is in dit gehaaste tijdperk als belangrijk onderdeel van de communicatie op de achtergrond aan het raken. Voor stellen die een lange-afstandsrelatie moeten onderhouden ontwikkelde Distance lab, om het probleem van het ontbreken van intimiteit te overbruggen, de Mutsugoto.
De Mutsugoto is een soort van hemelbed waarboven een filmprojector hangt. Door middel van deze projector, die op het bed is gericht en een speciale ring die beiden dragen, kunnen de geliefden tijdens het lange-afstandsgesprek met de ring over het geprojecteerde lichaam van de ander bewegen. Deze bewegingen zien zij beiden op zijn/haar eigen lichaam verschijnen, zodat tijdens de conversatie een gevoel van intimiteit wordt gecreëerd.

Net zoals slow food gezonder is dan fast food, zo zou ook slow communication gezonder moeten zijn dan fast communication, is Agamanolis’ standpunt. Distance lab is op verschillende manieren bezig om communicatie en beweging te combineren. Aangezien sporten niet alleen gezond is maar ook zorgt voor het aangaan van nieuwe relaties valt hier veel voor te zeggen. Jogging over a distance (met een headset op joggen samen met vrienden van over de hele wereld, zonder dat ze je voor de voeten lopen) en Remote impact (boksen tegen een matras waarop een schaduw van je tegenstander is te zien), zijn projecten waarmee Agamanolis probeert het begrip mobiele communicatie een andere wending te geven.

(eerder verschenen op www.groene.nl)

Leave a Reply