Recensie Mio Spirit Navman 470 series

Al ligt de tijd van papieren kaarten al een hele tijd achter ons, de strijd om een belangrijk stukje van de pnd-taart lijkt ieder jaar te verhevigen. Niet alleen de verschillende pnd’s maar ook smartphones roeren zich in de markt. Met de Spirit 470 probeert Mio zijn aandeel in deze groeiende markt verder uit te breiden.

UITRUSTING

Zoals van iedere pnd verwacht mag worden wordt er een goede bevestigingsarm met zuignap, software en een usb-kabel bij de 470 geleverd. Ook zit er een dvd met ‘software & documentation’ bij, maar die werkt alleen op een pc en dat staat dan ook netjes op de doos. Gelukkig is hij wel plug-and-play, dus uit de doos op het raam geplakt en rijden maar. Hij start vrij snel op en is intuïtief te gebruiken; het lijkt wel een Apple-product. Jammer alleen dat hij geen contact kan maken met de computers van deze fabrikant. De Spirit 470 steek je niet even in je zak. De bevestiging op het raam is weliswaar erg goed en stevig, maar kan wel het beste in het dashboardkastje bewaard worden.

GEBRUIKSGEMAK

Een groot display en heldere menuopties zorgen ervoor dat het spreekwoordelijke kind de was kan doen bij het gebruik van de Mio Spirit 470. Vijf grote gekleurde knoppen op het touchscreen die voor zich spreken, één klik op ‘zoeken’ en dan weer simpele opties als adres, trefwoord, et cetera. Ook zijn natuurlijk de ‘nuttige plaatsen’ aanwezig, voor benzinestations, parkeren, ziekenhuizen en zo meer. Waarschijnlijk kiezen de meeste mensen bij de zoekoptie ‘op adres’. Je typt dan de straatnaam en het huisnummer in voor je op weg gaat. Bij deze Mio echter vallen er bij iedere letter een aantal letters in het keuzemenu af, waardoor de mogelijkheden van de straat- namen dus minder worden. Dit lijkt handig maar leidt bij afkortingen van voornamen of een titel in een straatnaam tot een woordspelletje waar je vlak voor de rit niet op zit te wachten. Eenmaal onderweg is de weergave erg duidelijk. Bij ingewikkelde afslagen wordt de verdeling van de banen kort getoond in een ‘bevroren’ beeld, zodat je zeker weet dat de juiste baan gekozen wordt. De stem van de Spirit klinkt weliswaar als een sprekende computer uit een sf-fi lm uit de jaren zeventig, maar deze geeft wel aan welke afslag je moet nemen en hoe de straat heet waar je in moet rijden. Met de stem is het net als met een goede vriend die Engels spreekt met een dik accent; op een gegeven moment ben je er wel aan gewend.

PRIJS-KWALITEIT

Met 99 euro is de Mio Spirit 470 een erg leuk cadeau voor de autorijder die van A naar B moet. De bediening is makkelijk aan te leren (helemaal als de favorieten worden opgeslagen) en hij heeft een groot beeldscherm waarop de routes duidelijk te zien zijn. Voor 15 euro zijn verschillende Europese reisgidsen te downloaden… Leuk voor de fl y-drive-vakantie. Het updaten van de routekaart en de fl itspalen kost echter 80 euro voor de Benelux. Hiervoor krijg je maandelijks een fl itspaalupdate en twee keer per jaar een kaartupdate. Ter vergelijking: bij TomTom ontvang je voor 35,80 euro vier kaartupdates per jaar (afhan- kelijk van het model).

EINDOORDEEL

De Mio Spirit Navman 470 is een leuke pnd voor de autorij- dende babyboomer voor wie dit een nieuwe gadget is. Een mooi pakje in de juten zak of onder de kerstboom voor (groot)ouders die hun (klein) kinderen iets vaker willen zien. Ook voor echtparen die wel van een fl y-drive-vakantie houden maar niet van de stress die erbij komt kijken zijn de reisgidsen een leuk extraatje. Daarnaast zal de computerstem van HAL uit de blockbuster van Stanley Kubrick deze generatie bekend in de oren klinken.

Specificaties

Mio Spirit/Navman 470 series
12,7 x 8,1 x 1,9 cm, 152 gram
Touchscreen 10,9 cm
Batterijcapaciteit: 720 mAh

(eerder verschenen in Connexie #10)

Leave a Reply